Robot voor behandeling hersenstamkanker

Posted by

De ‘robot’ die dankzij de laatste nagellak-actie van Tijn kan worden gekocht, maakt chemotherapie ín de hersenen mogelijk!

De laatste nagellak-actie van Tijn bracht ruim een miljoen euro op en is bedoeld om een apparaat te kopen om kinderen met hersenstamkanker beter te kunnen behandelen. Het apparaat is een robotarm, bediend door een neurochirurg die er heel precies buisjes mee in de hersenstam kan plaatsen.

Moeilijk te behandelen

DIPG is een moeilijk te behandelen kinderkanker. De tumor groeit diffuus – verspreid door het weefsel. Hij groeit in een deel van de hersenstam (de pons) met allerlei vitale lichaamsfuncties (bewegen, ademhalen, slaap, smaak). Opereren kan dus niet, dan gaan er te veel levensfuncties verloren. Bestralen kan wel. Dat gebeurt, maar geeft geen genezing. Chemotherapie is problematisch, omdat de celdodende medicijnen slecht in de hersenen doordringen.

Robotarm

De nieuwe machine kan helpen bij het plaatsen van katheters bij de hersenstam, waardoor daar medicijnen toegediend kunnen worden. “De hersenstam is een heel delicate plek, je moet daar heel precies navigeren. „Die buisjes met gaatjes worden in de tumor geplaatst, verbonden aan slangetjes. Die geven bij de kanker langzaam chemotherapie af. Ze kunnen een tijdje blijven zitten om verschillende kuren na elkaar te geven”, vertelt Gertjan Kaspers. Kaspers is hoogleraar kinderoncologie aan het VUmc in Amsterdam.

Genezen?

Kan de machine ook kinderen genezen van hersenstamkanker? Kaspers: “Dat hopen we wel. Maar dat kan jaren duren. We moeten de machine leren te gebruiken. Welke medicijnen moeten we precies inbrengen? Is het goed om er ook bij te bestralen. Het kost veel tijd om uit te zoeken wat het beste is.”

Bron : NRC – gerichter-behandelen-van-hersenstamkanker

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.