De Toekomst van Logistiek en Supply Chain Management

Posted by

Hoe ziet logistiek eruit in de wereld van automatische vervoersstromen? Hoe zorgen algoritmen en het Internet of Things voor een volautomatische supply chain? En wat is de impact van nieuwe productietechnologieën, zoals 3D printing? De toekomst van logistiek en vervoer levert oplossingen voor veel problemen die we nu kennen.

Technologie brengt logistiek en transport in een stroomversnelling. Zelfrijdende systemen die als ‘treintjes’ door de woonwijk rijden. Drones die het vervoer vanuit de luchthaven regelen. En voor iedereen een zelfrijdende elektrische auto die je foutloos van A naar B brengt. Logistieke technologie zal invloed hebben op productieketens. 3D printers zorgen voor ongekende disruptie in de supply chain. Logistiek en transport zijn er klaar voor. Juist nu we daar zoveel problemen kunnen oplossen. Ben jij er klaar voor?

Energie revolutie

Stel je een toekomst voor waarin je – in een stedelijke omgeving – overal naartoe kunt met transport dat efficiënt, geruisloos en milieuvriendelijk is. Slimme, door hernieuwbare energie aangedreven transportsystemen zijn van cruciaal belang voor die toekomst. Een ambitieus doel waarvoor een energie- en transportrevolutie noodzakelijk is.

Internet of Things

Het IoT speelt een cruciale rol in de transformatie van de logistiek. Sensoren in pakketten en transportcontainers maken GPS tracking mogelijk en leiden tot aanzienlijke verbeteringen in routing en levering. Real-time informatie over operationele waarden, trillingen, snelheid, vloeistofniveaus en slijtagefactoren, stelt organisaties in staat om de efficiëntie van hun wagenpark te monitoren en optimaliseren, en onderhouds- en operationele kosten te verlagen.

Kunstmatige intelligentie

In het transport en de logistiek van de toekomst staan kunstmatige intelligentie en big data centraal. Gegevens uit verschillende bronnen worden door algoritmes verwerkt en gebruikt om voorspellingen te doen en actieplannen te formuleren. Autonome voertuigen, schepen en vliegtuigen komen ons straks uit zichzelf ophalen en de virtuele assistent laat onze zakenpartner weten dat we onderweg zijn. Slim transport leidt in de toekomst tot minder autobezit en de chauffeur verdwijnt langzaam maar zeker uit beeld.

Robots

Robotica speelt in elke stap van de supply chain een rol, van grondstoffenwinning tot en met ‘de laatste mijl’ – de levering aan de klant. Zelflerende stockpicking-robots, uitgerust met camera’s en scanners die autonoom dozen of pallets rondrijden in het magazijn, worden in de logistiek binnenkort de norm. Hierdoor neemt de kans op fouten door menselijk toedoen aanmerkelijk af.

Drones

Drones kunnen worden ingezet voor stockpicking, het verplaatsen van pallets, onderhoud, beveiliging en het bezorgen van kleine pakketten. Niet alleen zien we straks zoemende machines boven ons hoofd, maar ook op onze trottoirs. Gronddrones verbruiken minder energie en kunnen zwaardere ladingen vervoeren dan hun vliegende tegenhangers. In de nabije toekomst komen we allerlei verschillende soorten drones overal tegen.

Zelfrijdende systemen

De integratie van zelfrijdende systemen en draagbare computerkracht leidt in de toekomst tot revolutionaire veranderingen in de supply chain industrie. Zelfrijdende vrachtwagens en onbemande vrachtschepen worden snel realiteit, waardoor de kans op fouten door menselijk toedoen aanmerkelijk afneemt. Volgens industrie-experts kunnen we in de komende tien jaar de eerste volledig autonome vrachtwagens op onze wegen verwachten.

Blockchain

Blockchain is een gedecentraliseerd, real-time digitaal grootboek waarin transacties worden vastgelegd. In de logistieke sector kunnen fabrikanten, transportbedrijven, overheidsautoriteiten en bestuurders gebruik maken van Blockchain om goederen officieel aan de volgende partij in de supply chain af ​​te geven. Ook voertuiginspectie en onderhoud kunnen middels Blockchain geautomatiseerd en gecontroleerd worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.