De Toekomst van Finance

Posted by

Hoe ziet de wereld eruit als ‘dingen’ gaan betalen, algoritmes adviseren en blockchain administreert? Wat wordt het businessmodel als risico voorspelbaar is? Hoe ziet de ‘financial’ van de toekomst eruit? Is er nog toekomst voor geld nu het steeds minder zichtbaar is?

Kunnen we zeggen dat de toekomst van ‘finance’ op zijn minst uitdagend is? Als bankieren zoals we dat gewend zijn niet meer bestaat. Als beleggen meer iets is voor robots dan voor mensen. Als het risico dat je wilt verzekeren voorspelbaar is geworden. Als technologie 70% van de processen binnen ‘finance’ kan overnemen en mensen bijna niet meer nodig zijn. Kunnen we dan zeggen dat de toekomst van ‘finance’ op zijn minst uitdagend is? Nieuwe businessmodellen zijn aanstaande. Privacy en veiligheid staan onder druk. Fintech floreert en het bankkantoor van vroeger komt nooit meer terug. Welkom bij de toekomst van ‘finance’.

Finance of Things

Dankzij de exponentiële groei van het IoT wordt binnenkort vrijwel elk apparaat voorzien van betalingsfunctionaliteit. In plaats van een fysieke portemonnee met bankkaarten en contant geld bij ons te hebben, gaan we steeds meer over op contactloos betalen. In de niet te verre toekomst betalen we met de sleutelhanger van onze slimme auto, onze vingerafdrukken, een favoriete ring of vanuit onze social media profielen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Blockchain

Blockchain is een wereldwijd digitaal grootboek waarin transacties op een veilige manier worden vastgelegd en niet meer gewijzigd kunnen worden. De blockchain wordt door middel van geavanceerde cryptografie beveiligd en heeft geen centraal gezag. De ‘blocks’ met de transactiegegevens zijn elektronisch met elkaar verbonden. Het hele systeem is tot nu toe hackbestendig gebleken.

Peer-to-peer

P2P, peer-to-peer of letterlijk: persoon-tot-persoon, is een online technologie die mensen in staat stelt om geld over te maken door middel van een mobiele applicatie of online interface. Naast speciale betaalapps zoals PayPal, Skrill en WePay, kunnen betalingen nu ook via Twitter, SnapChat, Google en Facebook worden gedaan. Met P2P kun je financiële transacties makkelijk en goedkoop uitvoeren.

Nieuwe businessmodellen

De financiële sector is onlangs getuige geweest van de opkomst van digitale vernieuwers, FinTech startups en niet-bankbedrijven in media, e-retail en andere sectoren. Deze vormen een ernstige bedreiging voor de traditionele bedrijfsmodellen omdat zij hogere verwachtingen tot gevolg hebben en daardoor leiden tot klantverlies. Traditionele banken doen er goed aan om zich door deze FinTech ontwikkelingen te laten inspireren, met name op het gebied van flexibiliteit, productverbetering en optimale klantenservice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.