Vandaag is een historische dag. De Orde van Advocaten Midden Nederland deelt mee dat de rechtspraak de typemachine weer in gebruik gaat nemen vanwege het mislukken van de digitalisering van de rechtspraak. Dat gaat leiden tot een logistiek probleem, omdat de allerlaatste fabriek in de wereld die nog typemachines maakte, Godrej & Boyce in Mumbai, in 2011 is gesloten. Er zijn dus geen nieuwe typemachines meer te koop. Men zal moeten gaan zoeken op vlooienmarkten of op bezoek moeten gaan bij grootouders voor een min of meer werkend exemplaar. Interessant in het hilarische bericht is dat deze Orde de computer de schuld geeft voor het mislukken van de digitalisering van rechtspraak. En dat terwijl de Nederlandse Ordes er mede voor gezorgd hebben dat het succesvolle E-Court is verboden. E-Court richtte zich op simpele lage geldvorderingen, functioneerde volgens de Nederlandse burgers beter en was goedkoper dan het bestaande peperdure en slecht functionerende systeem. Helaas was E-Court slecht voor de inkomsten van advocaten en rechtbanken. Mocht de Orde besluiten om een ander vak te gaan leren, dan is cabaretier wellicht een goede keuze.
Nu het digitaliseren van de rechtspraak is mislukt heeft de overheid een nieuw, beperkter doel: burgers en hun advocaten in een veilige omgeving met de rechtbank laten communiceren. Hoewel de discussie omtrent digitalisering nog steeds op vele punten blijft oplaaien is de overheid en de rechtspraak het in elk geval op één punt wel eens: computers en digitale apparaten zijn de vijand. Trojaanse paarden, spyware, malware, hackers; je hoeft het op de gang van een willekeurig gerechtsgebouw maar te roepen en menig rechter verstopt zich huiverend in zijn toga.
Uit een enquête onder de verschillende arrondissementen is gebleken dat de rechtspraak na het KEI-debacle wel toe is aan een ‘reset’. De rode draad: “vroeger was alles beter”. Rechters pleiten dan ook voor controle over de digitalisering van de rechtspraak. Of zoals de Raad het eerder al formuleerde: “degelijkheid gaat voor snelheid”. Daarom zal per 1 november 2019 een nieuwe pilot van start gaan: rechters gaan (weer) gebruik maken van typemachines. Goedkoper dan KEI, makkelijk en niet vatbaar voor virussen. Voor de rechters die menen dat een typemachine tóch te ‘high-tech’ is; u kunt altijd nog teruggrijpen naar de ganzenveer.