De Toekomst van de Gezondheidszorg

Posted by

Hoe ziet onze zorg er in 2030 uit? Zonder huisarts en algemeen ziekenhuis? Hoe zorgt predictive healthcare voor een efficiënte en betaalbare zorg? Worden we 130? Wat kunnen we verwachten van biotech en nanotech? Ben jij er klaar voor?

De toekomst van de zorg is interessant voor iedereen die van het leven houdt. De technologische ontwikkelingen binnen de zorg zijn misschien wel de meest vooruitstrevende. Telemedicine. Wearables. Implants die de gevolgen van epilepsie en alzheimer laten verdwijnen en bioprinters die organen kunnen uitprinten.  De elektronische pil die weet hoe het met je gaat en persoonlijke medicijnen uit een 3D printer. Klaar terwijl je wacht. Of wat dacht je van DNA manipulatie, zorgrobots en robots die met uiterste precisie kunnen opereren. De toekomst van de zorg is zo interessant, dat je ‘m niet wil missen.

Neurotech

Neurotechnologie richt zich, door middel van hersen-computer-interfaces, op de interactie tussen menselijke hersenen en computers. Hiermee kan hersenactiviteit direct gemeten worden en kunnen elektrische signalen omgezet worden naar een taal die een computer of een ander mens kan begrijpen. Met neurotech kunnen blinden weer zien en mensen met verlammingen weer lopen. De technologie stelt ons ook al in staat om machines met onze gedachten te besturen.

Bioprinters

Het bioprinten van levend weefsel en organen zoals levers, harten, kraakbeen en vet kan oplossingen bieden voor een groot aantal ziekten en verwondingen en zelfs voor het huidige donororgaantekort. Het printen van menselijke stamcellen, in combinatie met 3D-bioprinting, maakt een snelle ontwikkeling van regeneratieve medicijnen en betere chirurgie mogelijk en ontketent een ware revolutie in de gezondheidszorg.

Biotech

Met biotechnologie veranderen we biologie als het ware in complexe technologie waarmee we het leven zelf kunnen manipuleren. Wetenschappers doen dit door innovatieve nanotechnologie te koppelen aan de beste kwantumcomputers en de laatste ontwikkelingen in de chemie en biologie. Biotechnologie maakt gebruik van planten, dieren en bacteriën voor de ontwikkeling van voedsel, medicijnen en nieuwe materialen.

Telegeneeskunde

Het dynamische domein van de telegeneeskunde ontwikkelt zich snel en er zijn al talloze mobiele gezondheidsapps en nieuwe medische apparaten op de markt waarmee consumenten hun vitale statistieken, bloeddruk, hartslag en bloedsuikerspiegel kunnen meten en zelfs oorinfecties kunnen diagnosticeren. Deze informatie kunnen ze op afstand met medische specialisten delen. Zo kunnen patiënten informatie verzamelen voor medische diagnoses zonder dat ze naar het spreekuur hoeven. Telegeneeskunde behoort steeds vaker, en voor steeds meer patiënten en zorginstellingen, tot de mogelijkheden.

Kunstmatige intelligentie

Supercomputers als IBM’s Watson stellen medische professionals in staat om met realtime klinische en medische informatie diagnoses te stellen en behandelingsplannen te formuleren. Met behulp van kunstmatige intelligentie, 3D beeldvormingstechnologie en patroonherkenning kunnen medische professionals chronische aandoeningen veel sneller diagnosticeren en het zal niet lang duren voordat artsen ziekten kunnen behandelen voordat deze de kans hebben zich te manifesteren.

Robots

Ook in de zorg vindt steeds meer automatisering plaats. Robotica stelt chirurgen in staat om gecompliceerde, minimaal invasieve ingrepen uit te voeren die nauwkeuriger zijn dan conventionele operaties. Robotchirurgie wordt al op grote schaal toegepast, waaronder in de gynaecologie, urologie en tijdens complexe procedures als hartklepoperaties. Andere type robots worden in de zorg ingezet om medicijnen te verstrekken, maaltijden te bereiden, bedden te verschonen, de was te doen of afval te verwijderen.

Wearables

Consumenten maken steeds meer gebruik van wearables. Deze gadgets kunnen vrijwel alles meten; van fysieke activiteit tot slaappatronen, ademhaling, bloedglucosespiegels, blootstelling aan zonlicht en hartslag. Wearables stellen medische professionals in staat om hun patiënten op afstand te monitoren. Tevens geeft de technologie patiënten meer controle over hun eigen gezondheid.

Implantaten

Exponentiële ontwikkelingen in de medische technologie stellen ons in staat om bijna elk onderdeel van het menselijk lichaam – de maag, de nieren, het hart, de longen, spieren, huid, ledematen, oren en ogen – te herstellen, vervangen of verbeteren. Dit is inmiddels echte wetenschap in plaats van alleen sciencefiction. In de toekomst bevat elk menselijk lichaam minstens één of meerdere technologisch- of mechanisch gemanipuleerde onderdelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.