Robotica in de bouw

Posted by

Dat robotica de bouw gaat veranderen. Dat geloof ik echt. Ik denk dat we in de komende vijf tot tien jaar mobiele robots op de bouwplaats zien, maar die gaan mensen niet vervangen. Ze gaan juist samenwerken met mensen en op deze manier worden alle vaardigheden met elkaar gecombineerd.

Een paar decennia geleden werden robots in de automobielindustrie geïntroduceerd en ze zijn betrouwbaar, efficiënt en kosteneffectief gebleken. Sterker nog, ze hebben de industrie gerevolutioneerd. Nu stapt een nieuwe generatie robots ook andere industrieën binnen, waaronder de bouw.

Markus Giftthaler, een ingenieur uit Zwitserland, creëerde een robot die kan metselen. De robot wordt In Situ Fabricator1 genoemd en hij is ontworpen om semi-autonoom te werken in een complexe gebouwomgeving. Hij wordt beschouwd als de eerste machine ter wereld die in staat is om ontwerpen te bouwen die niet ‘standaard’ zijn. De robot is stof- en waterdicht en past door een normale deuropening. De In Situ Fabricator1 is ook verbonden met
ROBOTS
het internet, waardoor architecten zijn werk kunnen volgen. Dankzij ingebouwde camera’s kan de robot eenvoudig over de bouwplaats navigeren.

https://www.youtube.com/watch?v=ni6aweHXcSs

Leave a Reply

Your email address will not be published.