Hoe ziet ons kantoor er in 2030 uit?

Posted by

Hoe ziet ons kantoor er in 2030 uit? We kennen natuurlijk allemaal de flexplekken, maar de verwachting is dat er de komende jaren veel meer gaat veranderen. De huidige technologische ontwikkelingen hebben – op meerdere vlakken – een grote impact op het kantoor van de toekomst. En vergeet ook niet de wensenlijst van de millennials, die in 2030 zo’n 75% van de beroepsbevolking uitmaken. De soms grote investeringen kunnen het echter meer dan waard zijn. Want een goed ingerichte werkplek kan niet alleen het welzijn van werknemers verbeteren, maar ook de productiviteit verhogen. We noemen enkele trends.

meer groen

Allereerst zal de werkplek de komende jaren aanzienlijk groener worden. Naast gezonde lunches staan planten namelijk zeker op de lange wensenlijst van de millennials. En dat is voor u als werkgever ook de moeite waard, want planten hebben een positief effect op het welzijn van mensen, waardoor stress vermindert. Zo toont onderzoek van het VU Medisch Centrum Amsterdam aan dat kijken naar ‘groen’ kalmeert. Uit andere onderzoeken blijkt zelfs dat een groene werkomgeving de creativiteit en de productiviteit van werknemers vergroot.

exit kantoortuinen

De tijd dat we acht uur per dag aan hetzelfde bureau in een kantoortuin zitten is bijna voorbij. Open werkplekken zorgen voor te veel prikkels die kunnen leiden tot meer fouten, maar ook zorgen voor meer stress. Kantoren die zo zijn ingericht dat ze flexibiliteit, concentratie, welzijn en samenwerking ondersteunen, duiken steeds meer op. Denk hierbij aan werkplekken die zijn voorzien van office pods (knusse capsules), grote tafels voor groepswerk, lounges en afgesloten ruimtes waarin mensen in alle rust kunnen bellen.

artificial intelligence (AI) als personal assistent

Millennials zien technologische ontwikkelingen robots en artificial intelligence eerder als een verrijking van hun baan dan als een bedreiging. AI-systemen zoals chatbots en persoonlijke assistenten worden steeds meer onderdeel van de dagelijkse werkplek, maar ook van ons leven. Ze kunnen kleine dagelijkse problemen oplossen of helpen met simpele taken om tijd te besparen. Denk aan agendabeheer of het plannen van reizen. In deze video krijgt u een idee van hoe dat eruit zou kunnen zien.

mobiel werken

Werken op afstand en flexibele uren zijn steeds populairder bij werknemers die een goede balans tussen hun werk en privéleven willen. Zij willen werken bij bedrijven die hen de flexibiliteit garanderen die ze nodig hebben. Als werkgever moet u hen daarvoor de nodige tools en technologie aanreiken. Dat betekent dat u zult moeten investeren in digitale technologieën zoals cloud computing, tablets, smartphones, social media, mobiele apps en web collaboration tools (hulpmiddelen om online te kunnen samenwerken). Veel bedrijven bieden hun medewerkers tegenwoordig een online werkplek, waarmee ze gemakkelijk en veilig op hun tablet of smartphone kunnen werken.

impact van technologie op de arbeidsmarkt

De technologische ontwikkelingen hebben ook impact op de arbeidsmarkt als geheel. De verwachting is dat de komende jaren zo’n 23% van het bestaande werk als gevolg van automatisering zal verdwijnen. Niet-routinematig interactief en analytisch werk, van bijvoorbeeld managers of wetenschappers, gaat juist verder toenemen. Het is nu nog moeilijk in te schatten of kantoren daardoor in omvang gaan veranderen. Een kantoor met flexibele werkplekken lijkt vooralsnog de beste manier om hierop in te kunnen spelen.

Hoe de werkplek van de toekomst er nu echt uit komt te zien, is nog lastig exact te bepalen. In ieder geval is zeker dat onze werkomgeving de samenwerking, flexibiliteit en het welzijn van uw medewerkers moet bevorderen. Niet alleen omdat u hiermee tegemoet aan de wensen van de millennial, maar ook vanwege het positieve effect op de productiviteit en creativiteit in uw organisatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.