Volgens velen gaan werken, leren, zorgen en ondernemen steeds meer door elkaar heen lopen. We zien al enige tijd dat jonge ouders vaak met z’n tweeën parttime werken en de zorgtaken en opvoeding van de kinderen delen. Daarnaast moeten we steeds langer doorwerken. Met de toenemende vergrijzing zullen ook steeds meer mensen een mantelzorg voor hun ouders op zich nemen, naast hun baan. Tegelijkertijd hebben steeds meer mensen naast hun baan een secundaire inkomstenbron. Gedreven door de disruptieve technologieën bewegen onze samenleving en economie toe naar een nieuwe structuur: decentraal en digitaal georganiseerd.
Van top-down naar bottom-up
Veel mensen hebben naast hun ‘normale baan’ een extra verantwoordelijkheid. Denk aan vrijwilligerswerk, mantelzorgen voor ouders of een ander familielid, of opa’s en oma’s die oppassen op de kleinkinderen tijdens werktijd van de ouders. Dankzij ‘burgerinitiatieven’ zijn veel mensen zelf bezig de economische structuur opnieuw te vormen. Gedreven door allerlei digitale (deel)platformen waarop vraag en aanbod bij elkaar worden gebracht, groeien de deeleconomie en gig economy.
De deeleconomie
De deeleconomie wordt gedreven door de trend dat we niet alles meer zelf willen bezitten, bijvoorbeeld als statussymbool, maar alleen af en toe willen gebruiken. Bijvoorbeeld: jonge mensen willen zelf geen auto bezitten als statussymbool maar er wel af en toe één gebruiken. Dat kan dan via een abonnement bij GreenWheels maar ook via deelplatformen van particulieren als SnappCar. Maaltijden afhalen hoeft niet meer bij een restaurant maar kan ook bij iemand in de buurt die kookt via Thuisafgehaald. Hetzelfde geldt voor bootje varen met Barqo of GoBoat, of een ritje met Uber in plaats van een taxi. Om over vakantiegangers die boeken via Airbnb nog maar te zwijgen… Er zijn veel deelplatformen waar geen geldstroom achterzit, zoals Peerby waarmee buren elkaar gereedschap kunnen uitlenen.
De gig economy
Maar.. veel van zulke platformen leveren nieuwe, secundaire inkomstenbronnen op. De gig economy verwijst naar de trend dat steeds meer mensen naast hun vaste baan of zelfs in plaats van een vaste baan, geld verdienen met losse klussen of projecten. Dit is mogelijk dankzij de vele online platformen die aanbod en vraag bij elkaar brengen.
Volgens McKinsey neemt tussen de 20 á 30% van de Amerikaanse en Europese beroepsbevolking op een bepaalde manier deel in deze gig economy. Sommigen verdienen er zelfs hun hele inkomen van, voor anderen is het een bijverdienste. Maar dat leidt er ook toe dat van 9 tot 5 fulltime werken voor een baas tegenwoordig niet meer de norm is. Veel mensen zijn parttime in loondienst en ondernemen daarnaast; bijvoorbeeld als freelance fotograaf.